Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Kabinet wil betere bescherming bedrijven bij overnames

Het kabinet wil bedrijven beter beschermen tegen vijandige overnames, schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil een wettelijke bedenktijd van een jaar invoeren.

Op die manier moet het bestuur van een bedrijf de tijd krijgen om rustig een beslissing te nemen die goed is voor de lange termijn. Aanleiding voor de maatregel zijn de vijandige biedingen op multinationals AkzoNobel en Unilever.

Naïef

Volgens Kamp is het goed als Nederland als open economie niet per definitie afwijzend staat ten opzichte van buitenlandse overnames, "maar we moeten ook niet naïef zijn."

Kamp vindt de huidige beschermingsmaatregelen onvoldoende. Die bieden volgens hem "niet altijd afdoende verweer tegen druk van activistische aandeelhouders."

Timing

De minister schrijft zijn brief aan de vooravond van een belangrijke stap in de overnamestrijd rondom AkzoNobel. Maandag staat het chemie- en verfbedrijf tegenover de activistische aandeelhouder Elliott, die aandringt op de verkoop van AkzoNobel. Volgens een woordvoerder van het ministerie is de timing "puur toeval."

De minister wil zijn plan nog wel eerst tegen het licht houden bij alle betrokkenen, zoals grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. Ook kijkt hij nog naar de juridische haalbaarheid.

Kritisch

Beleggers hebben zich al kritisch uitgelaten over plannen voor een dergelijke 'time-out'. Volgens Eumedion, dat grote investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars vertegenwoordigt, zijn er wel degelijk beschermingsmogelijkheden voor beursgenoteerde bedrijven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is wel voor een wettelijke bedenktijd. Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of de plannen juridisch haalbaar zijn.

In Europees verband gaat Nederland verder optrekken met Duitsland, Frankrijk en Italië om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven buiten Europa evenveel mogelijkheden hebben om te investeren als niet-Europese bedrijven in Europa. Nu is dat nog te weinig het geval, aldus Kamp.

Bron: NOS

BOS VAN DER BURG serves a wide range of commercial clients, from the small and medium-size enterprise sector to listed funds, as well as non-profits, institutions and governments. BOS VAN DER BURG also provides legal advice to private individuals and acts as counsel in court proceedings.

BOS VAN DER BURG takes a full-service, proactive approach to the work we do for our clients, focusing on solutions and getting things done quickly. Our firm is characterised by short communication lines and high-quality service, all at competitive rates that we explain to our clients in advance. With our firm, you always know where you stand.

Bos van der Burg is member of Pragma International, a worldwide netwerk of law and consulting firms. 

Published by