Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Senaat stemt in met uitbreiding preventief fouilleren

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat burgemeesters de mogelijkheid geeft voor maximaal twaalf uur een gebied aan te wijzen waar de politie op bevel van de officier van justitie preventief op wapens mag fouilleren. Het moet dan gaan om een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of café of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation.

De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeractie. De burgemeester heeft vooraf geen toestemming van de gemeenteraad nodig; hij informeert de raad zo spoedig mogelijk na afloop. Zowel het besluit van de burgemeester als het bevel van de officier van justitie kan mondeling worden gegeven, met schriftelijke bevestiging achteraf. Burgemeesters, openbaar ministerie en politie kunnen hiermee slagvaardiger optreden tegen agressie en overlast of juist ongeregeldheden voorkomen.

Opstelten wil zo niet alleen de veiligheid op straat, maar ook het veiligheidsgevoel van burgers vergroten. De nieuwe bevoegdheid komt naast de huidige bevoegdheid om preventief te fouilleren. Die geldt alleen als de gemeenteraad dat heeft vastgelegd in een verordening. Op grond van die bevoegdheid kan ook voor een langere periode dan twaalf uur een gebied worden aangewezen.

Nieuw is ook dat agenten aangehouden personen die worden afgevoerd naar het politiebureau altijd kunnen fouilleren aan hun kleding, inclusief tassen en rugzakken, op de aanwezigheid van gevaarlijke voorwerpen. Nu is dat alleen mogelijk bij aantoonbaar dreigend gevaar voor leven of veiligheid.

Bron: Ministerie van Justitie

BOS VAN DER BURG serves a wide range of commercial clients, from the small and medium-size enterprise sector to listed funds, as well as non-profits, institutions and governments. BOS VAN DER BURG also provides legal advice to private individuals and acts as counsel in court proceedings.

BOS VAN DER BURG takes a full-service, proactive approach to the work we do for our clients, focusing on solutions and getting things done quickly. Our firm is characterised by short communication lines and high-quality service, all at competitive rates that we explain to our clients in advance. With our firm, you always know where you stand.

Bos van der Burg is member of Pragma International, a worldwide netwerk of law and consulting firms. 

Published by