Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Zwaar concurrentiebeding? Zo kom je ervanaf!

Een concurrentiebeding kan behoorlijk belemmerend zijn in de zoektocht naar nieuw werk. Hoe kom je van zo’n concurrentiebeding af?

Om maar met de deur in huis te vallen: aan een concurrentiebeding heb jij als werknemer eigenlijk helemaal niets. Door het te ondertekenen geef je namelijk je vrije arbeidskeuze op. Je gaat akkoord met de eis van je baas om na je vertrek bij zijn bedrijf niet te gaan werken voor de concurrentie, binnen een bepaalde periode en gebied. Maar je wilt de baan. Sois. Je tekent en gaat met volle kracht je nieuwe functie in.

Maar zo’n concurrentiebeding kan als een boemerang terugkomen. Want soms blijkt bij je vertrek dat de afspraken die jij hebt ondertekend zó belemmerend zijn, dat je in je oude functie of vakgebied nergens meer aan de slag kan. Onderhandelen over je concurrentiebeding is dus helemaal geen slecht plan. Zowel bij het begin als het einde van je dienstverband. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten? Eugenie Ágoston, arbeidsrechtadvocate bij Van der Steenhoven advocaten, geeft advies.

Bepaal de zwaarte van het concurrentiebeding
Aardig wat werkgevers nemen klakkeloos een concurrentiebeding op in ieder contract dat ze aanbieden. In sommige gevallen worden de afspraken over duur, reikwijdte en werkzaamheden van het beding zelfs zó ruim geformuleerd, dat jij (tijdelijk) je eigen beroep niet meer kunt beoefenen.

Maar wanneer zijn deze eisen redelijk? Qua duur kun je jezelf afvragen hoe snel de kennis in je vakgebied veroudert. Rechters vinden een periode van één à twee jaar aan de redelijke kant. Wat betreft reikwijdte gaat het erom: hoe uniek is jouw bedrijf? ‘Als je een doorsnee salesfunctie hebt in een doorsnee bedrijf, dan zal je binnen je provincie niet aan de slag mogen’, zegt Ágoston. ‘Maar levert jouw organisatie zeer vernieuwende technologie, dan kan je ex-werkgever eisen dat je niet in Nederland of de Benelux aan de slag gaat.’

Vraag je baas naar zijn belang
Je baas wil met een concurrentiebeding natuurlijk zijn hachje te beschermen. Maar wát wil hij precies beschermen? Het is zelden zijn bedoeling om jou na je vertrek te beperken in wat je goed kan. Vraag je werkgever dus waar zijn angst zit. Misschien is hij bang dat je na je vertrek alle zijn relaties gaat benaderen, of misschien wil hij voorkomen dat je juist bij die ene concurrent gaat werken. Pas als je weet wat hij met het beding wil bereiken, kunnen jullie gerichte afspraken maken.

Een tip is om dit vooral te bespreken aan het begin van je dienstverband, meent Ágoston: ‘Neemt een werknemer zelf ontslag, dan zet een zwaar ontstemde werkgever zijn hakken in het zand en buigt hij voor niets meer.’

Denk nooit dat je carte blanche hebt
Wanneer je geen concurrentiebeding hebt ondertekend, maakt dat je nog geen Free Willy. Als je in een nieuwe functie of als zelfstandige na het eindigen van je arbeidsovereenkomst actief de relaties van je ex-werkgever benadert, kan hij alsnog de schade die hij daardoor lijdt op je verhalen. Die schade is moeilijk te bewijzen voor de werkgever, maar niet onmogelijk. Lees waar de rechter in zo’n concurrentiezaak naar kijkt in het artikel Geen concurrentiebeding, toch concurrentie.

Leg alternatieven voor
'Werkgevers dénken vaak dat ze een concurrentiebeding nodig hebben, maar dat is niet altijd het geval', zegt Ágoston. 'De angst is vaak dat jij er na je vertrek met zijn relaties vandoor gaat. Logisch, want in die relaties zit voor werkgevers het geld. Een relatiebeding is dan vaak genoeg.’ Daarin bepaal je samen gedurende welke periode je welke klanten of contacten niet zal benaderen. Een goed alternatief, want in tegenstelling tot het concurrentiebeding mag je hiermee wél voor de concurrent werken.

Komen jullie er na stevig onderhandelen toch niet uit, dan bestaat er altijd nog geld. Zo kun je als zelfstandige afspreken dat je een bepaald percentage afdraagt aan je oude werkgever wanneer je toch oude relaties benadert. En een rechter kan, wanneer je niet in je functie aan de slag mag bij een concurrent, een vergoeding toewijzen omdat je daardoor ernstig benadeeld wordt, bijvoorbeeld wanneer je met een mindere baan genoegen moet nemen. Een soortgelijke afspraak kun je maken met je werkgever.

Gebruik je ontslag als argument
Je krijgt ontslag én je mag volgens je concurrentiebeding het komende jaar niet aan de slag bij een concurrerend bedrijf in de regio. Daar ben je mooi klaar mee. Of niet? De rechter ziet dat namelijk als broodroof. Als jouw werkgever er samen uit wil komen, is het zaak om je ontslag in íédere onderhandeling te noemen, zegt Ágoston. ‘Een werkgever is echt niet gebaat bij een kostbare rechtszaak. Dus zeg dat je best wilt instemmen met het ontslag, maar dat je werkgever je dan niet aan het beding houdt. In 99 procent van de gevallen kun je zo onder je concurrentiebeding uitkomen.’

Wees eerlijk over je nieuwe baan
Kies je er zelf voor om te vertrekken, dan is onderhandelen een stuk lastiger. Dit is namelijk precies waar jouw werkgever bang voor is: jij bent voor hem nog steeds gewild, maar nu ook voor de concurrent. In deze situatie bereik je het meest met openheid. Ágoston: ‘Als je schimmig blijft over wat je bij je nieuwe werkgever of als zelfstandige gaat doen, durft je werkgever geen afspraken met je te maken. Maar leg je uit wat je functie inhoudt en welke relaties je daarbij wel of niet benadert, dan weet hij: als we deze afspraken maken, zit het goed.’

Houd je mond bij een tijdelijk contract
Momenteel mogen werkgevers in elk contract een concurrentiebeding opnemen. Maar met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) per 1 januari 2015 is dat in nieuwe tijdelijke contracten niet meer toegestaan. Tenzij de werkgever een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ heeft – de tijd zal uitwijzen wat dat is – en dat uitgebreid motiveert in het contract. ‘Maar als je werkgever in het contract geen duidelijke reden geeft waarom hij het beding opneemt, dan kun je beter je mond houden’, adviseert Ágoston. ‘Zo’n beding is ongeldig en dat blijkt dan aan het einde van de rit.'

Bovendien moeten de zwaarwegende belangen die je werkgever bij aanvang van je contract noemde, nog steeds gelden bij het eindigen van het contract. Is dat niet het geval, dan kan een rechter het beding geheel of gedeeltelijk vernietigen.’

Bron: Intermediair

BOS VAN DER BURG serves a wide range of commercial clients, from the small and medium-size enterprise sector to listed funds, as well as non-profits, institutions and governments. BOS VAN DER BURG also provides legal advice to private individuals and acts as counsel in court proceedings.

BOS VAN DER BURG takes a full-service, proactive approach to the work we do for our clients, focusing on solutions and getting things done quickly. Our firm is characterised by short communication lines and high-quality service, all at competitive rates that we explain to our clients in advance. With our firm, you always know where you stand.

Bos van der Burg is member of Pragma International, a worldwide netwerk of law and consulting firms. 

Published by