Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Hardere aanpak identiteitsfraude

De wet van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) die het mogelijk maakt alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken, treedt vandaag in werking. Dit betreft  fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of  identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie of de Tweede Kamer.

Ook kan worden opgetreden tegen fraude met iemands identificerende persoonsgegevens. Bij deze persoonsgegevens gaat het om alle gegevens waarmee een persoon zich kan identificeren, zoals (combinaties van) naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames.

Verder pakt Opstelten personen aan die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen met het doel daarvan bijvoorbeeld gebruik te maken om de identiteit van een ander te misbruiken. Het gaat dan om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel. Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken. Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling waar de nieuwe wet bij aansluit.

De wet is een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe wegen zoeken om een identiteit voor te wenden. Bijvoorbeeld om een uitkering of bankrekening aan te vragen of voor zorg in een ziekenhuis.

Bron: Ministerie van Justitie

Bos van der Burg Advocaten is een full-service advocatenkantoor, gevestigd in Zoetermeer. Wij bedienen het bedrijfsleven: van midden- en kleinbedrijf tot beursgenoteerde fondsen. Daarnaast adviseren wij ook particulieren en overheden.

De aanpak van onze advocaten kenmerkt zich door onze snelheid van handelen, korte lijnen en hoogwaardige kwaliteit, tegen een vooraf duidelijk én concurrerend tarief. Zo weet u waar u aan toe bent.

Bos van der Burg is samenwerkend partner van TLN en FME en lid van het internationale (advocaten)netwerk Pragma International.

Gepubliceerd door