Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Nieuwe wet maakt school stichten makkelijker

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs doet een wetsvoorstel die het makkelijker maakt om een school te stichten. Nieuwe concepten als de iPadscholen of kleinschalig onderwijs kunnen daardoor makkelijker opgericht worden. Oprichters hoeven alleen te bewijzen dat er vraag is naar hun onderwijs en moeten zorgen dat de kwaliteit voldoende is.

Paul Zoontjes, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg, juicht het voorstel toe, maar vraagt zich af of het peilen van de vraag betrouwbaar is. Je weet nooit hoeveel leerlingen de school uiteindelijk aantrekt. Misha van Denderen, oprichter van de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs, vreest dat commerciële partijen de markt over zullen nemen. Dekker sust die angst. Er is geen sprake van marktwerking. `Ik verwacht geen revolutie in onderwijsland. Maar deze wet leidt wel tot meer dynamiek.`

Voor scholen wordt het geen kwestie van een plan kopiëren en starten. `De inspectie gaat ook met de schoolbesturen in gesprek`, meldt Dekker Er zijn grenzen aan de vrijheid. Bij problemen, zoals met een recent verboden islamitische school in Amsterdam, `zal heel indringend met het bestuur worden gesproken`. `Ik vind wel dat de vrijheid van onderwijs nooit een vrijbrief mag zijn voor slecht onderwijs.`

Bron: ProfNews

Bos van der Burg Advocaten is een full-service advocatenkantoor, gevestigd in Zoetermeer. Wij bedienen het bedrijfsleven: van midden- en kleinbedrijf tot beursgenoteerde fondsen. Daarnaast adviseren wij ook particulieren en overheden.

De aanpak van onze advocaten kenmerkt zich door onze snelheid van handelen, korte lijnen en hoogwaardige kwaliteit, tegen een vooraf duidelijk én concurrerend tarief. Zo weet u waar u aan toe bent.

Bos van der Burg is samenwerkend partner van TLN en FME en lid van het internationale (advocaten)netwerk Pragma International.

Gepubliceerd door