Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Nieuwe wetgeving maakt groepsclaims tegen beursfondsen makkelijker

Nu er wetgeving in de maak is voor collectieve schadeafhandelingen kunnen beursfondsen die frauderen, misleiden of wanbeleid voeren vaker juridische claims van pensioenfondsen verwachten, zo voorziet Femke Hendriks, advocaat bij PGGM. Het bedrijf beheert tegen de 200 miljard euro aan pensioengeld, voor onder meer zorgfonds PFZW.

PGGM trof onlangs een schikking van 2,4 miljard euro met Bank of America wegens achterhouden van informatie. Op dit moment wordt beleggingsschade niet altijd verhaald. Veel pensioenfondsen vinden dat het niet loont. `Hoe meer hobbels, hoe langer en duurder een procedure wordt. Dat kan pensioenfondsen afschrikken`, aldus Hendriks. Nieuwe wetgeving moet collectieve schadezaken beter mogelijk maken.

PGGM kijkt op dit moment naar schadezaken tegen Imtech (fraude), SBM Offshore (omkoping), Tesco (fraude) en oliebedrijf Petrobas (fraude). Tot nu toe moesten gedupeerden per individu schade claimen. Dat hoeft nu niet meer. Het zou om zo`n vijf tot zes zaken per jaar gaan, stelt Hendriks. Ze heeft nog wel kritiek op het consultatievoorstel: de bevoegdheid van de Nederlandse rechter is te beperkt, de procedure bevat teveel stappen, en de ontvankelijkheidseisen zijn erg hoog.

Bron: Profnews

Bos van der Burg Advocaten is een full-service advocatenkantoor, gevestigd in Zoetermeer. Wij bedienen het bedrijfsleven: van midden- en kleinbedrijf tot beursgenoteerde fondsen. Daarnaast adviseren wij ook particulieren en overheden.

De aanpak van onze advocaten kenmerkt zich door onze snelheid van handelen, korte lijnen en hoogwaardige kwaliteit, tegen een vooraf duidelijk én concurrerend tarief. Zo weet u waar u aan toe bent.

Bos van der Burg is samenwerkend partner van TLN en FME en lid van het internationale (advocaten)netwerk Pragma International.

Gepubliceerd door