Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Ook speelgoedpistolen kunnen strafbaar zijn

Als er eind juli een melding binnenkomt bij de Utrechtse politie, dat er een groepje jongens met een pistool op een pleintje zit, gaan de agenten daar uiteraard op af. Inderdaad zitten er vier jongens, waarvan één een zilverkleurig pistool bij zich heeft. Volgens de melding zou de jongen er mee gedreigd hebben.

Voor de zekerheid gaat de jongen mee naar het bureau. De wijkagenten kennen hem als een jongen die veel problemen heeft en over wie meldingen zijn binnengekomen. Zowel Jeugdzorg als zijn ouders houden hem goed in de gaten om te voorkomen dat het verder de verkeerde kant op gaat. Anders gezegd: dat het voortaan de goede kant op gaat. Daar leek het op. Hij gaat altijd naar school, doet daar zijn best en heeft buiten school ook zijn bezigheden.

Het pistool blijkt een speelgoedpistool. Maar toch is het aanleiding geweest voor iemand om zich bedreigd te voelen en om er melding van te maken. Voor de zekerheid stuurt de officier van justitie bij ZSM het pistool naar de Forensische Opsporing om er eens goed naar te kijken. Die rapporteert: ‘Het voorwerp is gemaakt van kunststof, zilverkleurig en voorzien van zwarte kunststof handgreepplaten en een naar rechts draaiend rondsel met een ligplaats voor 8 amorces, die middels een swingout naar links uit de revolver zwaait’. En verder ‘Dit voorwerp vertoont een sprekende gelijkenis met een voorwerp dat staat vermeld op Lijst A, Bijlage I van de Regeling Wapens en munitie. Derhalve is het een wapen in de zin van artikel 2, lid 1, categorie I, onder 7 van de Wet Wapens en Munitie gelet op artikel 3 onder b van de regeling Wapens en Munitie’. Kortweg: het is zo goed nagemaakt dat het een wapen is. Je kunt er dan wel niet mee schieten, je kunt er wel mensen mee bedreigen, of ze beroven.

De zaak tegen de jongen is voorwaardelijk geseponeerd met als code ‘gering feit’ en als voorwaarde een proeftijd van één jaar. Het ging nu net weer beter met hem en moet je dat voor zoiets verstoren? Bovendien had hij het pistooltje gewoon in de winkel gekocht. Voor nog geen tientje. En wie op internet kijkt, hoeft niet lang te zoeken om het pistooltje te vinden. Overal te koop, voor een euro of acht.

Met december op komst, is het voor veel ouders weer wikken en wegen welke cadeautjes in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom moeten. Vanaf de ZSM-tafel dit advies: beter maar geen ‘speelgoed’pistooltjes.

Bron: OM.nl

Bos van der Burg Advocaten is een full-service advocatenkantoor, gevestigd in Zoetermeer. Wij bedienen het bedrijfsleven: van midden- en kleinbedrijf tot beursgenoteerde fondsen. Daarnaast adviseren wij ook particulieren en overheden.

De aanpak van onze advocaten kenmerkt zich door onze snelheid van handelen, korte lijnen en hoogwaardige kwaliteit, tegen een vooraf duidelijk én concurrerend tarief. Zo weet u waar u aan toe bent.

Bos van der Burg is samenwerkend partner van TLN en FME en lid van het internationale (advocaten)netwerk Pragma International.

Gepubliceerd door