Bos van der Burg Advocaten Zoetermeer

Negatieve BKR-registratie succesvol verwijderd in kort geding

15 augustus 2017

Op 28 juli 2017 vond op de Rechtbank Amsterdam een kort geding plaats waarbij verwijdering van een negatieve BKR-registratie succesvol werd gevorderd door de advocaten van Bos Van der Burg Advocaten.

Negatieve BKR-registratie

Bijna iedere Nederlander staat geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Niet iedere registratie is echter negatief. Wanneer er bijvoorbeeld geen achterstand in betalingen ontstaat, is er vaak niets aan de hand. Pas wanneer een dergelijke registratie negatief wordt, levert dit soms moeilijkheden op. Het wordt dan bijvoorbeeld lastig om een nieuw krediet of hypotheek af te sluiten. Zo ondervond ook onze cliënt, John (gefingeerde naam).

De zaak

In 2014 heeft John op afbetaling bij H&M online kinderkleding gekocht. John werd echter ontslagen en ontving een brief dat er een achterstand was in zijn betalingen aan de H&M. Die achterstand is een paar maanden later direct voldaan. In 2017 koopt John een nieuwe woning. Dan blijkt dat hij geen hypotheek kan krijgen, vanwege deze negatieve BKR-registratie uit 2014.

Bemiddeling van Dynamiet Nederland

Via registratiespecialist Dynamiet Nederland is aan de H&M verzocht om de negatieve BKR-registratie te verwijderen. De H&M heeft vervolgens het BKR verzocht de registratie te verwijderen. Het BKR weigerde dit: zij gingen niet over tot verwijdering. Dat betekende dus dat John zijn nieuwe hypotheek niet rond kon krijgen. Aangezien de verkopers van de door John gekochte woning geen verder uitstel van betaling wilden verlenen, werd door Bos Van der Burg Advocaten een kort geding aanhangig gemaakt dat op 28 juli 2017 op zitting werd behandeld. In dit kort geding werd gevraagd om onmiddellijke verwijdering door het BKR van de negatieve BKR-registratie.

Belangenafweging door de Rechtbank

De Rechter die een verzoek krijgt om verwijdering van een negatieve BKR-registratie te bevelen, dient een belangenafweging te maken: weegt het belang van het in stand laten van de negatieve BKR-registratie wel op tegen de belangen van de persoon die verzoekt om verwijdering hiervan? In sommige gevallen kan het namelijk onredelijk zijn om de negatieve BKR-registratie nog langer in stand te laten. Het in stand houden daarvan wordt dan buitenproportioneel genoemd.

Kort geding verwijderen negatieve BKR-registratie

Niet is komen vast te staan of John de brief heeft ontvangen waarbij wordt aangekondigd dat de registratie gedaan zou worden. Ook is de achterstand in de betalingen binnen drie maanden door John voldaan. Bovendien is hij nu financieel stabiel en is voldoende komen vast te staan dat hij geen nieuwe hypotheek kan krijgen. Reden genoeg voor de kort geding rechter om de verwijdering van de negatieve BKR-registratie van John te bevelen op straffe van een flinke dwangsom.

Lees hier de originele uitspraak.

Lees hier de artikelen die gepubliceerd zijn door het NRC over deze zaak:
NRC en NRC-2

Dit artikel is geschreven door Bos Van der Burg Advocaten, gevestigd in Zoetermeer. U kunt contact met onze advocaten opnemen via 079-3203366 of via info@bosvanderburg.nl.

Bos van der Burg Advocaten is een full-service advocatenkantoor, gevestigd in Zoetermeer. Wij bedienen het bedrijfsleven: van midden- en kleinbedrijf tot beursgenoteerde fondsen. Daarnaast adviseren wij ook particulieren en overheden.

De aanpak van onze advocaten kenmerkt zich door onze snelheid van handelen, korte lijnen en hoogwaardige kwaliteit, tegen een vooraf duidelijk én concurrerend tarief. Zo weet u waar u aan toe bent.

Bos van der Burg is samenwerkend partner van TLN en FME en lid van het internationale (advocaten)netwerk Pragma International.

Gepubliceerd door

Leonie Bettonvil

Advocaat