Oprichten van een sociale onderneming

Als sociaal ondernemer wil je niet alleen geld verdienen, je wilt iets goeds doen. Met jouw product of dienst probeer jij een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Je verkoopt koffie of chocolade en waakt ervoor dat iedereen in de keten eerlijk wordt betaald. Je redt sinaasappelschillen uit de verbrandingsoven om er biologische zeep van te maken. Of je begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een volwaardige baan. Wat je ook doet, je maakt de wereld elke dag een beetje beter.

Rechtsvorm en andere juridische aspecten

De Kamer van Koophandel zal vrijwel meteen vragen vanuit welke rechtsvorm jij wilt opereren. Ga je voor een eenmanszaak? Wil je een besloten vennootschap oprichten? Ga je voor een ingewikkelde constructie met een bv en een stichting? Of is de coöperatie een mooi alternatief?

Sociaal ondernemers willen ‘het’ anders doen. Maar passen de traditionele rechtsvormen dan nog wel? Hoe kan je werknemers bijvoorbeeld laten deelnemen in de overgebleven winst? Hoe zorg je ervoor dat het sociale doel en de maatschappelijke oriëntatie niet uit het oog verloren raken? En hoe blijf je sociaal als jouw concept aanslaat?

Nederland kent nog geen aparte rechtsvorm voor de sociale onderneming. Het kabinet-Rutte III beloofde met een wetsvoorstel voor de maatschappelijke BV (kortweg: BVm) te komen. Nu het kabinet voortijdig demissionair is, moet blijken wat er overblijft van deze plannen. Een voorganger van de BVm, de maatschappelijke onderneming, strandde immers tijdens de formatie van het kabinet-Rutte II. Maar dit keer hebben bijzonder veel politieke partijen de BVm en het maatschappelijk verantwoord ondernemen opgenomen in hun verkiezingsprogramma’s. Er is dus een kans dat sociaal ondernemers en maatschappelijke ondernemingen een betere (h)erkenning krijgen. Zolang dat nog niet het geval is, helpt Bos Van der Burg Advocaten u graag met het vormgeven van uw sociale onderneming. Neem contact op via 079-3203366 of info@bosvanderburg.nl.