Omgang Met Uw Kinderen Tijdens De Corona-Crisis

Door de corona-crisis kampen veel gescheiden ouders met vragen over de omgang met hun kinderen. Ben ik verplicht de omgangsregeling uit te voeren? En wat als mijn ex-partner verkoudheidsklachten heeft? Wanneer mag ik mijn kinderen thuis houden? Dit zijn allemaal zeer terechte vragen, waarop het antwoord afhangt van de omstandigheden van het geval.

Ben ik verplicht de omgangsregeling na te komen?
Het antwoord hierop is: ja. In beginsel bent u verplicht een door de Rechtbank vastgestelde of met uw ex-partner afgesproken omgangsregeling na te komen. 

Wat als mijn ex verkoudheidsklachten heeft?
Hoewel u verplicht bent de zorgregeling na te komen, dienen u en uw ex-partner zich natuurlijk wel te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat als u of uw ex-partner verkoudheidsklachten heeft, welke kunnen duiden op bestemming met het corona-virus, u of uw partner twee weken in quarantaine moet. Het is alsdan niet veilig voor de kinderen om op dat moment bij u of uw ex-partner te verblijven. Het is dan verstandig om met uw ex-partner in overleg te treden. In onderling overleg kunt u tezamen als ouders beslissen met welke omgangsregeling de veiligheid van uw kinderen het beste wordt gewaarborgd, bijvoorbeeld door de omgangsregeling tijdelijk op te schorten. Hiermee handelt u tezamen in het belang van uw kinderen.

Mag ik mijn kinderen thuis houden?
Gelet op het voorgaande bent u dus verplicht de omgangsregeling na te komen. In uitzonderingsgevallen kan het echter zo zijn dat de veiligheid van uw kinderen vergt dat u ze thuis houdt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de corona-crisis door uw ex-partner wordt gebruikt als een excuus om de omgangsregeling niet uit te hoeven voeren. Dit is niet in het belang van de kinderen. Het is wél in het belang van de kinderen om samen met uw partner te overleggen over hoe u tezamen handelt tijdens deze corona-crisis.

Kan ik nu wel over de omgang met mijn kinderen procederen?
De Rechtbanken behandelen mondjesmaat meer zaken. Dit betekent dat het mogelijk is een kort geding te starten over nakoming van een omgangsregeling, welke door de ex-partner om ongegronde redenen wordt gefrustreerd onder het mom van “corona”. Het is echter aan de Rechtbank om te beslissen of uw zaak in dit geval dermate spoedeisend is, dat zij wordt behandeld. Uiteraard kunt u ook een procedure starten over het opschorten van de zorgregeling, wanneer uw ex-partner u dwingt de omgangsregeling na te komen terwijl dit de veiligheid van de kinderen in het geding brengt, bijvoorbeeld doordat uw ex-partner kort geleden op wintersport is geweest, contact heeft gehad met mensen die met corona zijn besmet, of zich simpelweg niet aan de richtlijnen van het RIVM houdt door de anderhalve-meter-regel niet in acht te nemen.

Heeft u rechtsbijstand nodig?
Heeft u vragen over omgang ten tijde van de corona-crisis, dan kunt u contact opnemen met één van onze gespecialiseerde familierechtadvocaten via 079 – 320 33 66 of info@bosvanderburg.nl. Hoewel ons kantoorpand op dit moment voor cliënten gesloten is, zijn wij voor u telefonisch bereikbaar. Een consult kan dan ook via telefonisch of via Skype plaatsvinden. Wij helpen u graag.