Wat is een ingebrekestelling?

Dagelijks gaan wij ontelbaar veel verbintenissen aan. Je bestelt een boek, betaalt de huur of raakt betrokken bij een ongeval. Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij jij kan optreden als schuldenaar of schuldeiser. Als je een boek bestelt met vooruitbetaling, dan wordt de boekhandel schuldenaar: de boekhandel moet het boek nog leveren. Kies je daarentegen voor ‘achteraf betalen’, dan word jij schuldenaar: jij moet nog betalen (na ontvangst van het boek). Maar wat gebeurt er als jij niet betaalt, of als de boekhandel niet levert?

Wanprestatie

Stel de boekhandel belooft ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Het is inmiddels morgen, maar de pakketbezorger is nergens te bekennen. Er is dan sprake van een tekortkoming in de nakoming van de verbintenis om het bestelde boek op tijd te leveren. Dit wordt ook wel een wanprestatie genoemd. De boekhandel moet de ontstane schade dan vergoeden, tenzij deze tekortkoming niet aan de boekhandel kan worden toegerekend. Dit is bijvoorbeeld het geval bij overmacht: de pakketbezorger heeft plots pech onderweg. Ook hoeft de boekhandel de ontstane schade niet te vergoeden als de boekhandel nog niet in verzuim is.

Verzuim

Er kan sprake zijn van verzuim als de boekhandel de belofte ‘vandaag besteld, morgen in huis’ niet nakomt. De prestatie, het afleveren van het boek, is ‘morgen’ immers opeisbaar. Voordat het verzuim dan intreedt, kan het nodig zijn de boekhandel eerst in gebreke te stellen. Die ingebrekestelling kan zijn een brief of e-mail, waarin jij de boekhandel een redelijke termijn gunt om alsnog te leveren. Het is dan aan de boekhandel om binnen die redelijke termijn alsnog het boek te leveren.

In voornoemd geval zal het boek meestal de volgende dag alsnog bij jou op de mat vallen. Andere situaties kunnen ingewikkelder zijn. Stel bijvoorbeeld dat de aannemer niet meer van zich laat horen, of die trouwe klant betaalt plots niet meer. Het kan dan verstandig zijn om jouw mogelijkheden met een advocaat te bespreken. Neem daarvoor contact op via 079 320 3366 of info@bosvanderburg.nl